L’escola Politècnica de Lleida pateix un dèficit d’enginyers informàtics

L’escola Politècnica de la Universitat de Lleida compta amb un dèficit d’alumnes matriculats en les dues vessants d’Enginyeria Informàtica, segons afirmà el director, Ferran Badia. En canvi, les altres dues enginyeries que s’imparteixen al centre, tant la d’Arquitectura com la de Tècnic Industrial, han omplert la totalitat de les seves places i fins i tot han hagut d’augmentar-les en el cas de la branca industrial.

Solucions a la manca d’enginyers

Badia comentà que aquest curs acadèmic les dues branques d’Enginyeria informàtica, tant la de sistemes com la de gestió, comptava amb 120 places i “només han arribat a omplir-se unes 60”. Respecte a les altres dues enginyeries que s’imparteixen a l’Escola Politècnica de Lleida, les places “continuen estables i en el cas de l’Enginyeria Tècnica Industrial hem hagut d’augmentar el nombre de places degut a la demanda d’estudiants”.

A causa d’aquesta manca d’enginyers tant en l’àmbit estudiantil com en el laboral, el Govern presentà el passat dia 20 d’octubre un programa, denominat Enginycat, per tal d’afrontar la manca d’enginyers a tot Catalunya.

Els consellers d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, el de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, el d’Educació, Ernest Maragall i el Secretari de Joventut del Departament d’Acció Social, Eugeni Villalbí, presentaren el nou programa per a impulsar les enginyeries i les vocacions en l’àmbit cientifico-tècnic. El programa compta amb un pressupost de 3,15 milions d’euros per a 2008-2009, el 50% a través del DIUE i la resta procedent d’altres departaments de la Generalitat, universitats, col·legis professionals, empreses i altres entitats.

Enginycat és un programa multidisciplinar executat tècnicament a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que té com a objectius principals atreure més joves als estudis tècnics, sobretot entre les dones, millorar els resultats acadèmics dels estudiants d’enginyeria i l’encaix laboral entre l’oferta i la demanda, a més de perfeccionar l’educació científica i tècnica en l’àmbit preuniversitari. Es tracta d’un enfocament integral que permetrà millorar el reconeixement social dels enginyers ja que el programa cobreix des dels 12 anys fins l’arribada dels professionals a l’empresa, tant en el sector privat com en el públic. Les 750 noves beques creades per la Generalitat seran atorgades a estudiants mentors dels últims cursos, que rebran 400 euros mensuals a canvi de guiar a cinc alumnes de primer curs i estaran obligats a dedicar a aquesta tasca 12 hores setmanals.

Segons les dades elaborades pel Comissionat per a Universitats i Recerca a partir d’estudis europeus, el dèficit actual acumulat de professionals d’enginyeria a Catalunya és de 12.500, on també es detecta una manca significativa de professionals tècnics amb formació professional. Tenint en compte la referència de xifres de països europeus més avançats, Catalunya hauria de comptar amb 128.000 professionals enfront els 98.000 que s’estima que existeixen actualment.

Paral·lelament, segons un altre estudi realitzat per la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), Catalunya comptaria amb 115.000 ocupats especialistes en TIC dels quals un 40% correspondrien a llicenciats, un 25% a diplomats i un 18% a formació professional.

Font: FOBSIC

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: