Una estratègia europea d’investigació i innovació per a les TIC amb vista a l’any 2020

La Comissió Europea ha engegat avui una consulta pública per trobar les millors estratègies que permetin situar a Europa al capdavant de la investigació i innovació en matèria de TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) en la pròxima dècada.

Tant la indústria com els experts en TIC, els responsables polítics i el públic en general aportaran la seva contribució a una nova estratègia d’investigació i innovació en matèria de TIC que es donarà a conèixer l’any que ve, sent l’objectiu situar a la indústria europea de les TIC, especialment les pimes, en lloc destacat en la carrera per la competitivitat mundial. La consulta pública està oberta fins al 7 de novembre de 2008 .

“Les TIC constitueixen el motor principal de la innovació i el desenvolupament de l’economia mundial; tal és el motiu pel qual Europa ha d’atreure inversions en investigació i desenvolupament de TIC, així com els més capacitats i les millors idees. Ens varem enfrontar també a una sèrie de desafiaments en matèria d’energia, salut i envelliment als quals només es pot plantar cara a través de solucions basades en les TIC”, ha declarat Viviane Reding, Comissària de la Unió Europea responsable de la Societat de la Informació i els Mitjans de comunicació. “Aquesta consulta és el primer pas cap a una estratègia integrada d’investigació i innovació en el sector de les TIC que vaig a presentar l’any pròxim.”

Aquesta consulta forma part de la resposta de la Comissió Europea a un recent informe d’experts dirigit per l’antic primer Ministre finlandès Esko Aho (MEMO/08/430), que posa de manifest una sèrie de deficiències clau de la investigació i innovació en matèria de TIC a Europa.

Concretament, Europa no arriba a els resultats esperats des del punt de vista tant del nivell com de la intensitat de les seves inversions en investigació i innovació. Les TIC representen actualment el 33 % de la investigació i innovació en les economies desenvolupades, mentre que a Europa només representen menys del 25 %, degut principalment a una important fragmentació.

A més, la Unió Europea representa el 32 % del mercat mundial de les TIC, si bé només el 22 % del mercat mundial correspon a les empreses europees. La Comissió Europea té previst respondre a aquests desafiaments a través d’una revisió sense tabús de la seva estratègia d’investigació i innovació en matèria de TIC.

La consulta planteja tres preguntes principals:

  • Quins són els principals desafiaments als quals s’enfronten la investigació i innovació en el sector de les TIC? A mesura que segueix endavant la revolució de les TIC, quins són les prioritats d’Europa en matèria d’investigació i innovació?
  • Com i en quins sectors ha de proposar-se Europa dur el lideratge? Europa conta amb líders en l’àmbit industrial i tecnològic, en sectors clau tals com les telecomunicacions i els sistemes incorporats. Com poden consolidar-se els avanços registrats en aquests sectors i en quins nous sectors s’ha d’intentar dur el lideratge?
  • Quin és el paper de les polítiques públiques a l’hora de situar a Europa en lloc destacat en matèria d’innovació en el sector de les TIC? Com pot consolidar-se la política d’investigació a fi de crear un mercat europeu d’innovació en el sector de les TIC? Com poden adaptar-se alguns àmbits polítics complementaris, tals com la normalització, la concessió de llicències i els règims de propietat intel•lectual, a fi de donar suport la ràpida comercialització dels resultats de la investigació?

El document relatiu a la consulta pública de la Comissió es pot consultar a la següent adreça: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ICTRDI

Font: AEC

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: