L’Administració es marca com a objectiu augmentar la seguretat de les seves dades

Atacs de “hackers” o webs amb ports oberts són alguns dels defectes que presenten les pàgines web de les institucions públiques. Totes les administracions han fet una aposta per les noves eines de protecció.

Seguretat

La seguretat dels sistemes de l’Administració Pública és una de les preocupacions del Govern, ja que la sensibilitat de les dades que inclouen els seus arxius requereixen més control. Per a la tasca de protecció de dades, el 2004 es va crea el “Centre Criptogràfic Nacional (CCN)” un organisme que ha realitzat diferents projectes de seguretat en la xarxa de les institucions públiques. Entre ells hi ha el programa Resposta davant d’Incidents de Seguretat de la Informació (CCN-Cert), destinat a totes les Administracions de l’Estat.

Els pirates informàtics o hackers, virus, phising, cucs, troians, malware, spyware, pharming … tots els perills que hi ha a la xarxa no són aliens a l’Administració Pública. Segons els responsables del CCN, que depèn del Centre Nacional d’Intel•ligència (CNI), entre 2004 i 2006 aquestes amenaces van créixer un 55%, tot i que de les detectades cada exercici (2.057 el 2006) només es van materialitzat, de mitjana, una quarta part . El perill no només es numèric, sinó que cada vegada els atacs cibernètics són més greus. “Abans aquestes tècniques d’atac estaven en mans d’especialistes, ara estan passant al gran púbic”, va indicar Luis Jiménez, director adjunt del CCN.

La capacitat de resposta del projecte davant d’incidents de seguretat en la informació es concentra en totes les administracions de l’Estat: central, autonòmica i local. Dins de les seves funcions estaran la formació de personal especialitzat, la difusió d’alertes, tècniques de detecció i desactivació d’amenaces.

A més, amb aquest pla s’establiran canals de comunicació i intercanvi d’experiències amb els dos centres que coordinen aquest projecte: la Universitat Politècnica de Catalunya i Red Iris (comunitat acadèmica i d’investigació gestionada per Red.es).

Una de les solucions per millorar la seguretat també ha estat la unió entre administracions. El 2007, l’Institut Nacional de Tecnologies de la Informació (Inteco) i el CCN van firmar un acord per impulsar els aspectes de seguretat en les noves tecnologies de la informació. Entre els punts principals d’aquest acord es troben els requisits de seguretat de les aplicacions que utilitzin el nou DNI electrònic. A més, amb aquest acord s’ha potenciat l’intercanvi d’informació, la formació especialitzada i el desenvolupament de projectes.

Amb aquest acord, el Govern pretén fixar les bases de col•laboració per impulsar a Espanya la seguretat dintre del desenvolupament de la Societat de la Informació

Font: Expansió

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: