Microsoft i l’obertura del seu codi font: cap a una autèntica interoperabilidad?

L’anunci d’obertura de part del seu codi arriba en un moment crucial per al futur de Microsoft.

Just uns dies abans de la publicació de la multa més alta de la història de la UE a una única empresa, de 899 milions d’euros, precisament per cobrar preus excessius per la informació de codi que subministra a desenvolupadors perquè puguin desenvolupar productes compatibles amb els seus sistema operatiu Windows. Amb aquesta sentència, Microsoft acumula una sanció de més de 1.700 milions d’euros. Evidentment, la Comissió Europea li dóna poca credibilitat a aquest anunci, quedant a l’espera de fets reals, degut al fet que aquest és el cinquè anunci que la multinacional de Redmond fa en aquest sentit.

pict_20071008pht11365.jpg

Han estat molts els quals han donat poc crèdit a les paraules de Steve Ballmer, quan afirma que “aquests passos representen un avence important i un canvi significatiu en la manera de compartir informació sobre els nostres productes i serveis”, al.legant oportunisme tant en vistes de la decisió de la UE com per aconseguir que la ISO accepti el format Open Office XML (OOXML) com estàndard obert. Això va ser rebutjat inicialment al setembre de l’any passat, però la decisió final s’haurà de prendre en les pròximes setmanes. I d’està decisió dependran molts contractes governamentals molt lucratius. No obstant això, existeixen indicis que no tot és oportunisme.

Pot ser que aquesta vegada sí es tracti de l’inici d’un canvi més profund en Redmond, liderat per Ray Ozzie, màxim responsable tècnic de l’empresa, qui fa temps advoca per un major reconeixement en les pròpies files que el món s’orienta cada vegada més cap a una major compartició d’informació. Per això, pot ser que l’anunci sigui sobretot un avís intern, per trencar i vèncer les resistències cap a un canvi de model.

Atès que les arquitectures informàtiques de les empreses solen presentar alts graus d’heterogeneïtat la interoperabilidad entre aplicacions i serveis s’està convertint més i més en un requisit imprescindible. En paraules de Ozzie “a l’incrementar l’obertura dels nostres productes, oferim als desenvolupadors oportunitats addicionals per innovar i oferir solucions de valor als consumidors”.

Per tant, vist que en els últims anys Microsoft no havia assolit que la seva proposta de la plataforma integrada amb solucions pròpies guanyés suficient acceptació, proposa ara aliar-se amb aquells als quals anteriorment havia volgut treure del mercat. Això sí, cobrant llicències en termes raonables i no discriminatoris, sempre que, els desenvolupadors que utilitzin part del codi de Microsoft ho facin per a fins comercials. És a dir, s’obre el codi, però també una nova i potencialment suculenta via d’ingressos.

Al final, business as usual. I això és una mica que en el gegant de Redmond tot el món entén.

Font: e-business Center PwC&IESE

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: