Espanya a la cua de la innovació tecnològica

Espanya és un dels països de la Unió Europea que menys aposta per la innovació tecnològica en els seus productes i serveis o per canviar l’estructura empresarial per a adaptar-se als canvis tecnològics, segons l’oficina estadística comunitària, Eurostat.
El Marcador de la Innovació Europea situa a Espanya en el grup de països que van a la sagazaga a l’hora d’aplicar les noves tecnologies a la seva oferta de productes o serveis, en el qual també es troben Itàlia, Malta, Hongria, Croàcia i Eslovàquia.
L’estudi recull dades sobre el període que va de 2004 a 2006 i reflecteix que la situació de les empreses espanyoles lluny de millorar ha retrocedit unes desenes respecte a l’últim mesurament que va ser feta entre 2002 a 2004.

technology2.jpg
La innovació tecnològica que analitza l’estudi abasta conceptes tan amplis com l’aplicació empresarial de nous descobriments, les patents, les relacions empresarials en el camp de la tecnologia o l’adaptació de l’estructura empresarial a aquests canvis. Dels set indicadors que l’estudi ha utilitzat per a mesurar la innovació, Espanya només destaca en la venda de productes nous (que representen entorn del 10% de la facturació total), encara que és superada per Alemanya. No obstant això, Espanya suspèn en la compra de béns d’equip – només supera a Bulgària- o programes informàtics.
Per a fer-nos una idea mentre que a Espanya es gasta entorn del 1% en països com Alemanya, Suècia i Grècia es destina més del 3%.

Les empreses espanyoles reticents a la innovació
No és millor la seva situació en altres indicadors com el nombre de petites i mitjanes empreses que han canviat la seva organització empresarial per a adaptar-se a les noves tecnologies, que han intercanviat informació amb altres empreses o han integrat alguns dels seus departaments per a potenciar la innovació.
En aquest aspecte Espanya es troba en la novena posició, amb un 30% de les empreses que han realitzat els canvis necessaris, molt allunyada dels líders com Luxemburg, Dinamarca o Alemanya, països en els quals més de la meitat de les pymes han canviat la seva estructura empresarial per a adaptar-se als canvis tecnològics.
Espanya també està en les últimes posicions en la col•laboració entre les pymes i les institucions oficials o fundacions d’investigació per a impulsar el desenvolupament científic i tecnològic. En concret se situa en el lloc nombre disset, prop de països com Itàlia, Lituània o Polònia, ja que menys del 40% de les PIMES espanyoles col•laboren amb alguna institució que fomenti la innovació, molt lluny d’Irlanda, amb un percentatge que supera el 70%.
Uns altres dels indicadors que l’estudi utilitza per a mesurar el grau d’innovació en la UE és el percentatge d’empreses que reben fons públics a nivell nacional o europeu per a fomentar la innovació. Espanya es troba en el desè lloc, doncs gairebé el 10% d’empreses reben aquest tipus de fons. El primer lloc en aquest àmbit aquesta ocupat per Àustria, on al voltant d’un 17% de les empreses reben finançament exterior per a millorar la innovació dels seus serveis o dels seus productes.

Font: www.elpais.es

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: